Miejsca Zaloguj Wybierz miasto: Warszawa

Woda Ognista

35Bar/Jedzenie
990

O tym miejscu

W stolicy powstało właśnie niezwykłe miejsce stworzone przez kilku przyjaciół będących jednymi z najlepszych barmanów w kraju.

10 lat wspólnego mieszania koktajli w Polsce i zagranicą, wiele podróży po destylarniach wódek, likierów, whisky czy cognacu, zgłębianie tajników foodpairingu oraz zamiłowanie do historii dawnej polskiej gastronomii natchnęło Patryka Kowalskiego, Emila Oponowicza i Michała Barana do stworzenia Wody Ognistej!

Właściciele lokalu inspiracje czerpali łącząc ze sobą złotą erę cocktaili, ze smakami przedwojennej i międzywojennej Warszawy, z duchem nowoczesnego miasta.

Koktajl bar mieści się na ul. Wilczej 8 w ponad stuletniej kamienicy.
W środku czeka na nas wystrój pełen drewna i cegły, który wyróżnia na tle innych lokali największa w Polsce kolekcja zabytkowych szejkerów i akcesoriów barmańskich. Najważniejszym punktem w lokalu jest ponad 7 metrowy bar ze specjalną półką z polskimi wódkami i likierami.

W lokalu czekają na nas autorskie koktajle podane w kreatywny sposób, zapomniane klasyki oraz wybór kilkuset alkoholi. To wszystko serwowane w towarzystwie „polskich tapasów” takich jak konserwa z gęsi z popcornem z kaszy gryczanej z ogórkiem kwaszonym czy pierożki z białą kiełbasą, bryndzą i pieczonym jabłkiem. Takim zakąskami twórcy konceptu chcą odczarować kojarzące się z niską jakości i PRLem tradycyjne polskie przekąski towarzyszące wysokoprocentowym trunkom. Nie zabraknie również dań dla wegetarian.

Woda Ognista przywita swoich gości codziennie już od godziny 10-tej wyselekcjonowanymi mieszankami kawy i lunchami a po 18-stej barmani uraczą każdego indywidualnie dobranym do gustu koktajlem z najlepszych alkoholi, owoców, ziół i przypraw.

Na uwagę zasługują koktajle autorskie np. Dr Quinn – mieszanka tequili, syropu z trawy żubrowej, sherry fino i bittersa selerowego podawana w starej apteczce z liścikiem od pani doktor i saszetką elektrolitów. Miłośnicy whisky muszą spróbować Dymnego Dandysa – szkocka whisky w połączeniu z sezamem, aromatyczną herbatą i ziołowo-cytrusową mieszanką bittersów. Całość delikatnie zwędzona cygarem.

Załoga planuje liczne atrakcje – degustacje różnorodnych alkoholi, tematyczne wieczory foodpairingowe i warsztaty koktajlowe.

Jak mówią twórcy Wody Ognistej – Chcemy stworzyć miejsce nawiązujące do najlepszych lokali przedwojennej stolicy. Pragniemy wrócić do czasów, gdy kawiarnie i restauracje były miejscami niezwykle barwnych spotkań towarzyskich zakrapianych najlepszymi likierami
Naszym celem jest stworzenie miejsca które odda swoim klimatem i podejściem do gości ducha dawnych lokali i perfekcyjnej obsługi. Woda Ognista będzie miejscem do którego nie przychodzi się by zabić czas, lecz spędzać i to ze smakiem!

Galeria

990 Zgłoś błąd

Komentarze

By dodać zdjęcie lub komentarz, musisz być zalogowany.