About this place
Nazwa wywodzi się od słów Kurto czyli komin i Kalacs czyli bochenek.
Po raz pierwszy ciastko zostało wypieczone przez Szeklerów czyli węgierskojęzyczną grupę etniczną zamieszkałą w środkowej części Transylwanii w Rumunii. Na świecie znane również jako Chimney Cake, Trdelnik, Horn Cake, Stove Cake, Székely Cake, Hungarian Twister, Куртош калач, Kurtosh czy Cozonac Secuiesc.
Kurtosz Kołacz to wyjątkowe ciasto drożdzowe, owinięte na wałek i wypiekane w specjalnym piecu, gdzie nabiera rumieńców a skarmelizowany cukier tworzy chrupiącą skórkę. Każdy według własnego uznania może wybrać posypki z cynamonu, kakao, kokosu czy orzechów.
Fabryka Kurtosza wyprzedzi konkurencję serwując kurtosze nie tylko na słodko ale również na słono. U nas będziesz miał okazję spróbować kurtosza m.in. z serem, kiełbasą węgierską czy oliwkami…
Comments
You must log in to comment or add a photo.